VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Workshop na tému Vizuálne efekty a compositing v podaní svetovo uznávaného Vladimíra Valoviča

Workshop na tému Vizuálne efekty a compositing v podaní svetovo uznávaného Vladimíra Valoviča

V súčasnosti sa každá škola snaží do vyučovania zaradiť rôzne inovatívne vyučovacie metódy, ktoré umožňujú rozvíjať kreativitu žiakov a dávajú im priestor na flexibilitu. Časy, keď sme si vystačili s učebnicami, sú už dávno za nami a získavanie poznatkov,  vedomostí a zručnosti žiakov formou  práve týchto vyučovacích metód je už samozrejmosťou snáď na každej škole.  Jednou z foriem vzdelávania, ale aj získavania odborných zručností je workshop.

A jeden z mnohých, ktoré naša škola svojim žiakom poskytuje, bol aj workshop na tému Rozvoj kreatívneho talentu, ktorého sa v čase od 23. 11. 2023    do 29. 11. 2023   zúčastnilo 10  vybraných grafikov digitálnych médií zo IV. B a  IV. E triedy. Ponuka tohto vzdelávacieho kurzu pod názvom Vizuálne efekty a compositing prišla z Kreatívneho centra Artena z Banskej Bystrice a my sme ju s radosťou prijali.  Lektorom tohto projektu bol Vladimír Valovič, ktorého mnohí z vás poznajú ako tvorcu najlepších vizuálnych efektov v najlepších filmových štúdiách sveta. A práve tento tvorca  špeciálnych efektov pre najväčšie hollywoodske filmové trháky, na ktoré chodia húfne  do kina aj Slováci, ich počas piatich dní  zasvätil do tajov vizuálnych efektov a compositingu. Sprostredkoval im rôzne techniky compositingu, farebné korekcie, magickú prácu s 2D elementami a v neposlednom rade sci-fi záber s robotom.

Koordinátorom tohto podujatia bol majster odbornej výchovy Adam Cipka, ktorý zabezpečoval workshop nielen materiálne, ale aj organizačne. Osobne som bol vďačný za príležitosť hostiť u seba v učebni takého odborníka,  akým  je pán Valovič.  Verím,  že rovnako ako mne rozšírili  jeho vedomosti obzor vo svete grafiky a filmovej tvorby aj žiakom. Tí okrem vedomostí získajú aj certifikát o absolvovaní workshopu,“ povedal na záver. My sme oslovili aj jedného z prítomných žiakov: „Veľmi rád som sa tohto  workshopu zúčastnil, ale pravdu povediac, nemal som veľké očakávania. Myslel som si, že tam väčšinu času budem reminiscentovať. No hneď od prvého dňa som bol milo prekvapený. Pán Valovič začal vysvetľovať princípy kompozitingu, funkcie programu NukeX a priblížil nám, čo všetko sa dá s tým dokázať a mňa to veľmi fascinovalo.  A nebol som sám. Všetci sme boli nadšení a vďační za túto možnosť. Nie každý má v živote takúto príležitosť.  A čo ma  fascinovalo asi najviac, bolo to, ako sa z ničoho a prípadne z niekoľkých  podkladov dá spraviť krásny frame. Musím povedať, že tento workshop prekonal všetky moje očakávania,“ povedal nám jeden z účastníkov resp. absolventov tohto workshopu Juraj Miroslav Oleríny zo IV. B triedy.

A my sme si nenechali ujsť príležitosť a oslovili sme aj lektora tohto workshopu, svetovo uznávaného  Vladimíra Valoviča, ktorému sme položili niekoľko otázok: 

Prečo alebo čo Vás viedlo k tomu, aby ste svoje vedomosti odovzdávali mladej generácii?
K výučbe mladej generácie som sa dostal postupne. Zo začiatku to boli desiatky emailov s otázkami, ako by sa aj oni mohli naučiť compositing. Na základe toho som vytvoril online školu Compozitive, ktorá práve učí compositing a neskôr som začal učiť aj vo vfx akadémii vo Vancouveri. Z toho postupne vyplynuli aj prednášky a workshopy na vysokých a stredných školách na Slovensku.
 
 
Prejavujú žiaci záujem o Vami prezentované zručnosti a vedomosti?
Určite. Študenti záujem rozhodne prejavovali a myslím si,  že veľká časť z nich je aj veľmi šikovná a compositing im išiel od ruky.


A ako by ste zhodnotili pobyt na našej škole?
Bol to veľmi príjemne strávený čas s veľmi ústretovými učiteľmi a príjemným prostredím, za čo úprimne ďakujem! Pre mňa to boli ďalšie cenné skúsenosti s mladými študentmi a  dni strávené na vašej škole ma toho dosť naučili.


Čo by ste chceli týmto mladým ľuďom odkázať?

Rozhodne by sa nemali báť robiť to, čo ich baví a čo si myslia, že by ich napĺňalo spokojnosťou. Moja skromná rada je, že keď zredukujú okolité ruchy a to, čo im kradne pozornosť a čas aspoň na polovicu, spravia pre svoju budúcnosť a zdravie viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Pretože to je jediné, čo si myslím, že im môže negatívne ovplyvniť kariéru či budúcnosť. Roztrieštená pozornosť na desiatky vecí, ktoré na konci dňa vlastne nie sú pre nich ani dôležité.
My ďakujeme za cenné slová a čas, ktorý nám pán Valovič venoval a prajeme mu veľa ďalších úspechov v jeho pre budúcnosť veľmi záslužnej práci.

Autor článku: Bc. Vlasta Vilhanová, majterka OV

Foto: Adam Cipka, majster OV

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }