VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Krajské kolo súťaže ZENIT v kategórii Grafik

Krajské kolo súťaže ZENIT v kategórii Grafik

Tohtoročné krajské kolo súťaže ZENIT v Grafickom dizajne,  ktoré sa uskutočnilo dňa 22. 11. 2023  na pôde našej školy, sa vyznačovalo hneď niekoľkými prvenstvami. Veľmi pozitívnym prvenstvom bol počet stredných škôl, ktoré sa do kategórie Grafik zapojili. Toto prvenstvo je vynikajúcim dôkazom  toho, že sa nám darí dostať túto kategóriu do širšieho povedomia žiakov a ja verím, že bude mať pozitívny dopad na zvýšenie konkurencie a kvality súťaže. Rovnako bol tento ročník historicky prvým, do ktorého sa žiaci prihlasovali už len prostredníctvom platformy EduPage.

Ďalším prvenstvom bolo, že  v Banskobystrickom kraji sa do  súťaže prvýkrát zapojilo so svojimi súťažiacimi aj 1. súkromné banskobystrické gymnázium. Treťou bola Stredná priemyselná škola Jozefa Murgaša, ktorá sa  do tejto súťaže zapája pravidelne. Celkovo sa do tohtoročného   krajského kola súťaže ZENIT zapojili deviati žiaci a predviedli pozoruhodný výkon.

Pri realizácii náročnej súťažnej úlohy museli žiaci graficky spracovať návrh na plagát a obojstranný skladací leták. Témou tohtoročného krajského kola bola Móda. Samotná téma dávala priestor na kreatívne nápady, ktoré boli miestami naozaj krásne spracované. Teší nás, že záujem o takýto typ súťaže, ktorý preverí nielen tvorivosť, ale aj vedomosti žiakov pri navrhovaní jednotlivých úloh a ich správnom ukladaní, neustále rastie. Pri tvorbe návrhov nestačí len kreatívne myslenie, ale je potrebná aj vysoká miera sústredenia sa na prácu a schopnosť pracovať systematicky. Všetky tieto vlastnosti pomôžu našim nadaným žiakom pri príprave na budúce povolania. Počas štyroch hodín, ktoré mali žiaci na vypracovanie súťažného zadania, mnohí z nich predviedli, že majú potenciál byť v budúcnosti naozaj kreatívnymi profesionálmi. Najúspešnejšou žiačkou, ktorá zvládla náročné úlohy vypracovať v stanovenom čase, bola Táňa Zgútová zo Strednej odbornej školy informačných technológií. Touto cestou jej srdečne gratulujeme k postupu na celoštátne kolo, ktoré sa bude konať budúci rok rovnako v Banskej Bystrici.

Teší nás, že na pôde našich  stredných škôl vyrastajú šikovní grafici. A hľadať a nájsť  nových šikovných a nadaných mladých ľudí je v samotnej podstate cieľom súťaže ZENIT, ktorá zastrešuje aj mnohé  ďalšie súťažné kategórie.  Za všetky spomeniem aspoň WebDeveloper, elektronika, strojárstvo a programovanie.

Autor článku: Mgr. art. Matej Opálený

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }