VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Financie jednoducho a z praxe

Financie jednoducho a z praxe

Po úspešnej prezentácii  nástrojov marketingovej komunikácie v reálnych podmienkach sme sa  na odbornom výcviku začali venovať peňažným službám. Dňa 31. 3. 2022 sme sa zúčastnili workshopu pod názvom „Financie jednoducho a z praxe“, ktorý viedla okresná vedúca v OVB Ing. Jana Crmanová.

Za seba môžem povedať, že workshop bol veľmi zaujímavý a najmä poučný. Nové vedomosti, ktoré sme mali možnosť vďaka nemu získať,  nám priniesli aj nový pohľad na dôležitosť investovania peňazí. Pani Ing. Jana Crmanová nám vysvetlila dôležitosť nastavenia našej mysle pri zarábaní peňazí a tiež dôležitosť sporenia a investovania. Mnohí z nás už počuli o tom, že peniaze kazia charakter a  človek je otrokom peňazí. Všetko však závisí od nastavenia mysle, pretože pokiaľ chceme zarábať peniaze, nemôžeme ich vnímať ako niečo negatívne. Musíme si uvedomiť, že peniaze sú kľúčom k splneniu našich snov.

Porozprávala nám aj o tom, že pre získanie časovej, myšlienkovej a finančnej slobody je dôležité investovať a podnikať. Mnoho ľudí si neuvedomuje, aké je dôležité mať v každej situácii  dostatok peňazí a tým  byť finančne stabilný. Zaujímavá a dôležitá je finančná sloboda, ktorá spočíva v tom, ako dlho vydržím bez príjmu, napríklad v prípade straty zamestnania. Priblížila nám aj štyri dôležité faktory úspechu. Prvým z nich je myslenie. Pokiaľ chceme dosiahnuť úspech, musíme si uvedomiť a myslieť na to, čo chceme, tiež aké sú naše túžby a nemôžeme sa nechať ovplyvniť okolitým svetom, pretože svet, ktorý by sme mali vnímať, nie je ten vonku, ale práve ten v nás. Druhým faktorom je zdroj príjmu. Je dôležité vedieť ovplyvniť výšku príjmu a to môžeme dosiahnuť tým, že si nájdeme prácu, kde nebude plat určený tabuľkami. Ďalším a teda tretím faktorom je finančná gramotnosť, pretože je dôležité vedieť, ako narábať s peniazmi a tiež mať správny zdroj informácií najmä ohľadom investícií. Posledným faktorom je mať kvalitný plán, pretože je dôležité mať správny podnikateľský zámer. Následne nám povedala, čo môžeme spraviť pre dosiahnutie našich finančných cieľov. Prvým krokom je napísať si, ako rozmýšľame o peniazoch, pri tomto kroku je dôležité pozorovať a uvedomovať si svoje myšlienky a následne ich meniť. Druhým krokom je snívať odvážnejšie a veriť, že pokiaľ budeme správne myslieť, splní sa nám všetko, čo budeme chcieť. Ďalším krokom je vážiť si seba a hľadať spôsoby, ako zarobiť viac a s radosťou. Štvrtým a podľa mňa najdôležitejším krokom je napísať si sumár výdavkov, aby sme si uvedomili, na čo peniaze míňame a posledným krokom je sporiť si podľa jednotlivých balíčkov, ktorými sú finančná rezerva, dlhodobé aktíva a strednodobý balík – príprava na cieľ.
Táto téma nás naozaj všetkých zaujala a spolužiačka Bianka Sanitrová  si o dnešnom workshope myslí: „Pani Ing. Crmanová si pre nás pripravila veľmi zaujímavú a náučnú prezentáciu o finančnej gramotnosti. Prišla k nám s úsmevom a pozitívnou náladou, ktorú neskôr preniesla aj na nás. Nielen, že sme preberali finančnú gramotnosť a ako to vo svete financií chodí, ale naučili sme sa aj to, že sa máme  sústrediť  hlavne na samých seba. Dala nám motiváciu, že keď niečo chceme dosiahnuť, nie je na tom nič ťažké, len musíme veriť nášmu vnútru a nasledovať naše ciele. Už dlho ma nič nezaujalo tak, ako táto prezentácia.  Naviedla ma na správny smer a uvedomila som si, že s peniazmi nenarábam častokrát správne a tak, akoby som naozaj chcela. Bol to veľmi príjemný workshop, dovolím si povedať, že aj jeden z najlepších.“

Autorka: Mária Kosoňová, III. E

Foto: Andrea Kupcová, III. E

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }