VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Chcem podnikať. Ako na to?

Chcem podnikať. Ako na to?

Odpoveď na túto otázku dostali žiaci, pracovníci marketingu zo IV. E, dňa 19. septembra 2023 na Okresnom úrade, odbore  Živnostenského podnikania v Banskej Bystrici. V štvrtom  ročníku sa na odbornom výcviku budú venovať hlavne vypracovaniu podnikateľského plánu. A to, ako postupovať pri zriadení živnosti, sa dozvedeli práve prostredníctvom tejto  exkurzie.

Mgr. Daniela Ondrejková, ktorá nás počas celej našej návštevy sprevádzala,  ich v úvode oboznámila so Zákonom o živnostenskom podnikaní č. 455/91 Zb. z. a o tom, ako si môžu registrovať žiadosť o živnostenskom podnikaní.  Dozvedeli sa mnoho informácií,  napríklad aj to,  že môžu požiadať o   remeselné,  viazané alebo  voľné živnosti. Pre všetky živnosti je spoločné to, že sa môžu vykonávať na základe ohlásenia, ak sú splnené všetky zákonom ustanovené podmienky, ktoré sú pri každom druhu živnosti iné. No niektoré sú spoločné. Sú tri, a to je dosiahnutie veku 18 rokov, spôsobilosť na právne úkony a bezúhonnosť. V prípade, ak človek bol súdne trestaný, záleží na tom, či bol odsúdený podmienečne alebo nepodmienečne. Pokiaľ to bol majetkový alebo hospodársky zločin, nemôže začať podnikať ako živnostník. Výpis z registra trestov získa Živnostenský úrad online z Registra trestov, s ktorým je prepojený.  Žiadosť o živnostenské podnikanie vyplní v elektronickom formulári zamestnanec úradu, o niekoľko minút získa potvrdenie o bezúhonnosti a následne vystaví klientovi Osvedčenie o živnostenskom podnikaní. Ten  zaplatí  správny  poplatok vo výške 15,00 € prostredníctvom terminálu priamo v klientskom centre a môže podnikať. Všetko teda vybaví za niekoľko minút na jednom mieste. 

Podobne sa postupuje aj pri zrušení alebo pozastavení živnosti. Potom si už Natália Maťašová vyskúšala zaplatenie poplatku cez terminál a Zuzka Homolová zriadenie živnosti. V klientskom centre sa jej venovala Ing. Anna Hrončeková, od ktorej sa dozvedela, že druh podnikania v oblasti predaja mobilných telefónov, príslušenstva a servisu spadá do kategórie „Kúpa tovaru za účelom jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod).“ Samozrejme, všetky činnosti boli fiktívne a na skutočné podnikanie musia naši žiaci ešte chvíľu počkať.

„Okrem toho, že sme získali množstvo užitočných informácií, sme mali príležitosť pozorovať, ako prebieha samotné založenie živnosti.  Celý tento deň bol pre nás veľmi prínosný a poučný. Túto skúsenosť sme si nesmierne užili a sme vďační, že sme mohli byť svedkami tohto procesu,“  vyjadrila sa Natália Maťašová.

Autor článku a foto: Bc. Vlasta Vilhanová, majsterka OV

Foto: Adrián Maľa, IV. E

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }