VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

CESTA K POKLADU Z ELEKTROODPADU

CESTA K POKLADU Z ELEKTROODPADU

Medzi dňami 06. –  08.11.2023 sa Hanka a Matúš, žiaci III. E, zúčastnili na trojdňovom pobyte vo vzdelávacom centre Zaježová v rámci projektu Elektroodpad dopad.

Prvú zastávku sme mali v recyklačnej spoločnosti ZEDKO, s. r. o., v Banskej Bystrici. Sledovali sme proces oddeľovania plastov, striebra, zlata a ďalších kovov, ich spracovanie a následne aj chemickú recykláciu kovov na ďalšie spracovanie a využitie . Celý čas nás sprevádzal majiteľ prevádzky. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavostí, ako napríklad šetriť naše životné prostredie nekupovaním zbytočných elektrospotrebičov. Po exkurzii sme sa vybrali na cestu autobusom do Zaježovej aj so školami z každého kúta Slovenska. Po príchode nás uvítali a rozdelili sa izby. Cele tri dni sme sa stravovali ako vegetariáni a veľmi nám to chutilo. Pred večerom nás ešte previedli po celom areáli vzdelávacieho centra.

Na druhý deň sme absolvovali množstvo aktivít, ktoré boli pre nás pripravené. Snažili sme sa poskladať cyklus odpadu, v skupinkách sme hľadali veci po areáli, ako napríklad hmyzí domček, hádankami sme sa snažili odomknúť tajnú škatuľku, rozhodovali sme sa, ktorého elektrospotrebiča by sme sa vedeli zrieknuť a bez ktorého by sme, naopak, neprežili. Takisto sme absolvovali kurz fotografovania, kvíz s otázkami, ktoré sme sa naučili cez deň prostredníctvom Kahoot, a večer sme pozerali film o najväčšej skládke elektroodpadu, pričom za každou aktivitou bol skrytý nejaký význam vzhľadom na elektroodpa, čo nám pomohlo lepšie si uvedomiť túto problematiku celosvetovo a jej dopad na životné prostredie.

Náš posledný deň bol tu a my sme sa ráno zobudili do studeného, zamračeného dňa – neodradilo nás to však od dobrej nálady. Čítali sme si príbehy ľudí a stotožňovali sme sa s ťažkými príbehmi, ktoré zapríčinili klimatické zmeny, zlá ekonomika v krajine a chudoba. Snažili sme sa prísť na riešenia. Debatovali sme, ako rozšírime povedomie o elektroodpade na našich školách a spisovali sme si svoje nápady. A tak sa skončil náš pobyt v Zaježovej. Veľmi sme si ho užili a ďakujeme za túto príležitosť. Týmto článkom to však nekončí – počas celého tohto školského roka budeme organizovať rôzne aktivity, na ktoré sa môžete tešiť.

TV reportáže: 
tlačová agentúra SITA: 
Spracovanie elektroodpadu v závode ZEDKO Banská Bystrica
Kurz Elektroodpad dopad s účasťou žiakov z našej školy

Autor: Mgr. Zuzana Vetráková

Foto: Mgr. Zuzana Vetráková

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }