VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Readycon – najväčšia online konferencia

Readycon – najväčšia online konferencia

V stredu 27. 10. 2021 sa všetci štvrtáci, skôr než odišli na jesenné prázdniny, zúčastnili online konferencie pod názvom Readycon.  Jej úlohou bolo priniesť najnovšie poznatky o meniacom sa trhu práce priamo do tried stredných škôl po celom Slovensku. Cieľom konferencie bolo poskytnúť študentom prehľad o aktuálnych trendoch a možných scenároch budúcnosti, aby vedeli podnikať kroky, ktoré im pomôžu nájsť uplatnenie v rýchlo sa meniacom pracovnom prostredí.

Prvý rečnícky panel bol spoločný pre žiakov všetkých študijných odborov. Tu sa mali možnosť dozvedieť všeobecné podmienky trhu práce, to ako si napísať životopis, ale aj to, že o tom, kam chcú smerovať, sa musia rozhodnúť sami.  Okrem trhu ako celku sa v druhej časti konferencie, počas šiestich paralelne prebiehajúcich panelov zameraných na budúcnosť práce v oblastiach elektrotechniky, informačných technológií, strojárstva, stavebníctva, zdravotníctva a obchodu, rozdelili naši štvrtáci do piatich skupín. Dve skupiny si vypočuli vstupy štyroch odborníkov zamerané na obchod, ďalšie dve skupiny sa zaujímali o informačné technológie a posledná, piata skupina absolvovala druhý rečnícky panel zameraný na elektrotechniku. V každom z týchto odborných panelov mali žiaci možnosť zúčastniť sa  diskusie a po krátkej prestávke ešte nasledovali dva workshopy v každej skupine.

A čo konferencia dala našim štvrtákom? Na to sme sa niektorých z nich opýtali: „Nakoľko sme už štvrtáci a o krátky čas opustíme brány školy, je načase rozhodnúť sa, akým smerom sa budeme v živote uberať. Aby sme toto rozhodovanie mali jednoduchšie, učitelia na našej škole nám umožnili zúčastniť sa online konferencie, ktorá nám priniesla najnovšie poznatky o stále sa meniacom   trhu práce. Vďaka nej sme získali prehľad o aktuálnych trendoch a možných scenároch budúcnosti.  Určite každého z nás zaujala prednáška mladej študentky MBA, Martiny Sokolíkovej, ex. vedúcej iniciatív lamRemarkable a Women@Google, ktorá nám zároveň poskytla aj sedem užitočných rád, ako byť úspešný. Apelovala najmä na to, že si máme veriť a ísť za svojimi cieľmi. Mňa osobne však veľmi zaujala prednáška zamestnankyne zo spoločnosti Netflix. Fascinujúce je to, že Netflix funguje naozaj unikátnym spôsobom. Na celom svete sa snáď nenájde ďalšia spoločnosť, ktorá by fungovala podobným spôsobom.  Zamestnanci tam nemajú určenú pracovnú dobu, teda čas odkedy dokedy majú pracovať. Nemajú dokonca ani presne vymedzené úlohy, čo kto bude robiť a je len na nich, ako sa k svojim povinnostiam postavia. Majú množstvo benefitov, čo sa týka elektroniky, stravovania, dopravy, môžu pracovať vo firme alebo z domu, na dovolenke alebo kdekoľvek, kde budú chcieť. Môže to znieť ako „dreemjob“, ale nám bolo vysvetlené aj to, že táto práca je veľmi náročná a z dlhodobého hľadiska to zvládne len veľmi málo ľudí. Všetky tieto prednášky boli zaujímavé a myslím si, že každého z nás dokázali inšpirovať.“  Tak toto je vyjadrenie Tatiany Vozárovej zo IV. E a v zápätí sa k nej pridáva aj Sára Haviarová zo IV. B: „Prednášky boli zaujímavé. Prednášajúci nám dostatočne vysvetlili, ako sa po maturite dostať na trh práce. Pomohli nám pochopiť, ako to v oblasti informačných technológií funguje a ako sa v našom odbore uplatniť.“ 

Nakoniec to neboli len prednášky. Žiaci sa mali možnosť zapojiť aj do žrebovania na sociálnej sieti Instagram a vyhrať pre seba alebo pre svoju triedu hodnotné ceny. Bezprostredne po poslednom vstupe vylosovali štyroch výhercov reproduktorov a 11. 11. 2021 sa ďalší 40 stanú šťastnými výhercami predplatného časopisu Trend, bluetooth slúchadiel a pitného režimu v podobe  Vitamín Well pre seba aj pre celú svoju triedu.  Moderátor nakoniec všetkým, ktorí sa nielen zapojili do súťaží a hlasovania, ale aj všetkým, ktorí sa konferencie zúčastnili, poďakoval a vyslovil presvedčenie, že ich inšpirovali k tomu, aby boli úspešní. Poďakoval tiež generálnemu partnerovi podujatia  Deutsche Telekom, a. s.  a všetkým sponzorom, ktorí sa pričinili o to, aby sa túto konferenciu podarilo zrealizovať.

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }