VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Koniec školského roka opäť patril olympijskému dňu

Koniec školského roka opäť patril olympijskému dňu

Koncom školského roka 2016/2017 prišla na školu výzva zapojiť sa do realizácie projektu Slovenského olympijského výboru Olympijské festivaly Slovenska a zorganizovať Olympijský deň. Cieľom tohto projektu je, aby si školy uvedomili význam športu pre život a pre zdravý vývoj detí a mládeže. Vo výzve sa uvádzalo aj to, že v  záujme napĺňania tohto cieľa je inšpirovať žiakov „veľkou olympiádou“ a ponúknuť im možnosť „dotknúť sa športu a olympizmu“. My sme, samozrejme, na túto výzvu reagovali a olympijský deň sa dnes už stal tradíciou. Aj keď s trojročnou pandemickou prestávkou.

  1. jún 2022 však opäť patril v poradí už štvrtému Olympijskému dňu. Tentokrát mali žiaci možnosť súťažiť v piatich športových disciplínach, ktorými boli lukostreľba, hod šípkami, stolný tenis, minifutbal a florbal. A v posledných dvoch disciplínach nesúťažili len žiaci, ale aj pedagogickí zamestnanci. Už od skorého rána to tu žilo prípravami a o 8:30 hod. sme už mohli vidieť na ihrisku nastúpené všetky súťažné tímy v pekných tričkách a šiltovkách Olympijského dňa. Ale aj ich fanúšikov. Vzápätí sa už ozvali prvé tóny Olympijskej hymny a scénu dotvárali štyri dievčatá nesúce olympijskú vlajku a jedno dievča so zapálenou pochodňou. Nasledoval príhovor nášho pána riaditeľa, Ing. Štefana Balogha. Svoj príhovor začal slovami: „Pohyb je život a život je pohyb, bez toho to nepôjde.“ Následne pripomenul všetkým históriu olympijských hier, ktorá sa začala písať už v roku 1894.   Nakoniec vyzval súťažiacich, aby hrali v duchu fair play a podotkol, že víťazmi sú všetci tí, ktorí sa tohto podujatia zúčastnili. Ešte niekoľko organizačných pokynov z úst Adama Bernáta z III. C a potom sa už súťažiaci, ale aj ich rozhodcovia, odobrali na určené športoviská a mohlo sa začať.

V školičke sedem chlapcov a dve dievčatá systémom každý s každým súťažili na dvoch stoloch v stolnom tenise. Na regulérnosť súťaže starostlivo dohliadala Bc. Iveta Hanková a Mgr. Miroslav Slotta: „Súťaž naozaj prebieha v duchu fair play, každý set sa hrá na 11 bodov a víťazom je ten, kto prvý z dvojice vyhrá dva sety. Žiaci sa snažia a tešia sa, keď sa im podarí vyhrať.“ Jednou zo súťažiacich je aj Klára Pavelková z II. B: „Stolný tenis ma baví a keď som bola mladšia, hrávala som ho súťažne za žiakov v Ružomberku. Preto som sa potešila, že si ho môžem opäť zahrať a zatiaľ sa mi darí. Vyhrala som prvý súboj a verím, že sa mi bude dariť aj v ďalších“.

Pri presune k súťažiacim v lukostreľbe stretávame Andreu Kupcovú z III. E, ktorá niesla pochodeň. Tá nám prezradila, že celý tento deň je pre ňu niečím novým, niečím, čo ešte nezažila, pretože na základnej škole nič podobné nemali. To, že niesla počas hymny pochodeň, bol pre ňu zvláštny pocit. Cítila to ako poctu a je rada, že aspoň takto mohla byť súčasťou tohto podujatia.

Siedmym súťažiacim chlapcom a šiestim dievčatám spočítavali body pri lukostreľba Mgr. Jozef Novák a Mg. Martin Pagáč. Každý strieľa dvakrát po tri šípy a rozhoduje počet bodov. Medzi dievčatami sú tri, ktoré sa tomuto športu venujú profesionálne a tiež jeden chlapec. No dobre to ide aj ostatným. Michaely Salatnayovej sme sa opýtali, prečo sa prihlásila práve na tento šport.  „No nič lepšie som dnes na programe nemala. Ale naozaj. Už štyri roky sa venujem lukostreľbe vo svojom voľnom čase a to v ŠK Lukostrelec Banská Bystrica Junior – olympijský luk. No dnes mi to nejde najlepšie a dobrí sú aj tí, ktorí ešte vôbec nestrieľali. Uvidíme, kto nakoniec zvíťazí.“

V telocvični o tom, kto je najlepší v hádzaní šípok, rozhoduje Ing. Vladimír Cipov, PhD. a Mgr. Zuzana Belancová, ktorá si to dnes veľmi užíva. A v tejto disciplíne už máme aj víťaza. Je ním Adam Bernát z III. C: „S hádzaním šípok už mám skúsenosť z minulosti a okrem toho to považujem za dobrú spoločenskú zábavu. Aj to bol dôvod, prečo som sa do tejto súťaže prihlásil. Výhra ma, samozrejme, potešila o to viac, že som mal ťažkých súperov. Okrem toho tu bola výborná atmosféra a celý tento deň považujem za pekné spestrenie konca školského roka“.

Telocvičňa dnes patrí aj florbalu. Zišlo sa v nej päť družstiev a každé odohrá štyri zápasy. O dodržiavaní pravidiel rozhoduje Mgr. Tomáš Trudič a Mgr. art. Lukáš Sihelský. Práve jeho sme požiadali o vyjadrenie svojich pocitov: „Je tu super atmosféra a hrá sa závratnou rýchlosťou a nakoľko hráme aj o medaily, hráči sú motivovaní. Ja sám hrám za učiteľov a teší ma, že držíme tempo s mladými. Pretože oni sú výborní. Ale aj moji kolegovia – Tomáš Trudič, Janko Hôrecký, Radko Sanitra. Práve na nich to môžeme postaviť.“ Prichádza Samuel Chovanec z II. A: „Florbal som hrával za svoju základnú školu a dvakrát som zažil postup na celoslovenské majstrovstvá. Dnes máme predsa len výhodu oproti učiteľom. Máme rýchlejší štýl, ale aj oni hrali dobre, mali dobré strely. Klobúk dolu pred nimi.“

Vonku na ihrisku ešte hrajú štyri družstvá mini futbal. Mgr. Attila Barus a Miroslav Jaso im robia rozhodcov. Mirko, prečo futbal? „Hrával som ho od detstva, hral som v prvej dorasteneckej lige za Brezno. Baví ma to a dnes je to naozaj zábava. Chlapci sú výborní, hrajú čisto, bojujú, aj keď vonku je veľmi teplo. Majú môj obdiv.“  Podobne ako on, v detstve  hrával futbal aj jeden zo súťažiacich, Adrián Kolmánek z III. B. Preto dnes privítal príležitosť vrátiť sa na chvíľu do detských čias. Hovorí, že majú silných súperov, ale dva zápasy už vyhrali. Čaká ich však ešte jeden. Hrá za FK ČUČO a tento klub naozaj vyhráva prvé miesto.

Ostáva už len vyhlásiť  víťazov aj  v ostatných disciplínach, rozdať diplomy, medaily, ale aj vecné výhry a štvrtý Olympijský deň je za nami. Prinášame ešte   názor hlavnej organizátorky Mgr. Kristínky Raganovej: „Veľmi sa teším, že sa nám podarilo obnoviť túto tradíciu, ďakujem žiakom, ale aj kolegom, ktorí sa do Olympijského dňa zapojili a poďakovanie patrí aj CVČ JUNIOR v Banskej Bystrici, ktoré nám tiež organizačne veľmi pomohlo.“

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová, majsterka OVY

Foto: Zuzana Lišuchová, majsterka OVY

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }