VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Zamestnanci Colného úradu nám prezentovali ochranu práv duševného vlastníctva, ale aj značku pravosti

Zamestnanci Colného úradu nám prezentovali ochranu práv duševného vlastníctva, ale aj značku pravosti

O ochrane práv duševného vlastníctva sme sa nedozvedeli len na Úrade priemyselného vlastníctva SR, ale aj od zamestnancov Colnej správy SR. Od kpt. Mgr. Jozefa Vrábľa, kpt. Stanislava Felnera a kpt. Mgr. Zdenky Strmeňovej sa žiaci II. E triedy  23. 2. 2022 dozvedeli množstvo ďalších zaujímavých informácií.

 Všetci spomínaní najskôr žiakom predstavili Finančný úrad a jeho zložky: Daňový úrad, Colný úrad a Kriminálny úrad finančnej správy. Aj Európsku úniu im rozdelili na tri časti: Európsku úniu, ktorá zabezpečuje voľný pohyb tovaru, voľný pohyb osôb v Šengenskom priestore len s občianskym preukazom a menovú úniu.  Potom sa už aj oni venovali duševnému vlastníctvu, ale hlavne  ochrane spotrebiteľa. Krátkym animovaným filmom žiakom prezentovali, čo sa môže stať, keď si nedajú na svoj nový produkt zaregistrovať  ochrannú známku. Nasledoval zaujímavý film o príprave psov pre príslušníkov Colnej správy, ktoré sa používajú  pri hľadaní omamných a psychotropných látok, tabaku a tabakových výrobkov. Film zaujal aj návštevníkov Dňa otvorených dverí, ktorý sa v tom čase konal na našej škole. V ďalšej časti žiakom prezentovali falzifikáty rôznych produktov, ktoré mali pre nich prichystané a tie porovnávali s originálnymi výrobkami. Žiaci sa tak mali možnosť dozvedieť aj to, kedy je značka pravosti tovaru CE originálna a kedy falšovaná. Najzaujímavejšie bolo snáď porovnanie loga od autorizovaného výrobcu a jeho falzifikát, tiež opasok z chráneného živočícha alebo tenisky, ktoré falšovali hneď dve značky.   Dozvedeli sa aj o falšovaní liekov a o jeho dopade na zdravie ľudí alebo  o falšovaní hračiek pre deti.

Žiakov, hoci ich kvôli karanténe bolo málo,  zaujímalo veľmi veľa vecí súvisiacich s prácou colníkov, ktorí okrem kvalifikovaných odpovedí venovali každému žiakovi aj zápisník a pero.  Z dnešného workshopu  som si odniesol veľa zaujímavých poznatkov napríklad požiadavky na označovanie certifikátom CE, alebo ako sa odlišujú fake veci, ako sa počíta DPH či clo, čo je to tretia krajina.  Pracovnici boli veľmi milí a ochotní demonštrovať nám všetky fake veci, čo zadržali na colnici. Vysvetlili nám, čím sa odlišujú od originálov. Prekvapilo ma, že aj veci zakúpené v internetovom obchode môžu byť falšované, takže do budúcna budem vedieť, čo a kde si mám  objednávať. O niektorých veciach by som si ani nepomyslel, že sú falzifikáty a teraz viem, že je lepšie si priplatiť za originál a neohrozovať tak svoje zdravie,“ povedal  Adrián Maľa.

„Aj ja som sa dnes toho veľa dozvedel. Nie sú to však len profesionálne poznatky, ale aj veci, ktoré mi dajú veľa do života. Prekvapilo ma tiež, že veci z internetového obchodu nie sú pravé. Už viem, že lacné falšované tovary mi môžu colníci odobrať.  Prišli k nám milí,  pracovití ľudia a stručne a jednoducho nám vysvetlili jednotlivé pojmy. Dnešný deň plný zaujímavých vecí nám priniesol naozaj veľa nových informácií. A naučil som sa aj o ochrannej známke to, čo som doteraz o nej nevedel. Veľkou zaujímavosťou je aj to, že mnoho produktov je vyrobených z nezdravých lacných plastov, ktoré obsahujú jedovaté látky a tie prinášajú vážne zdravotné problémy. Na rozoznanie pravého produktu od toho falošného nám priniesli ukázať napríklad Pandoru, Iphone, parfum alebo detské hračky, ktoré sa najčastejšie falšujú. V mnohých prípadoch bolo ťažké rozpoznať  originál od falzifikátu a trochu sme sa s tým potrápili,“ vyjadril sa aj Marko Ligenza.

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová, majsterka OV

Foto: Branislav Píši, Adam Romančík, II. E

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }