VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Mali sme možnosť vidieť prácu s peniazmi

Mali sme možnosť vidieť prácu s peniazmi

Každý z nás pozná peniaze, ktoré  slúžia ako výmenný prostriedok za všetky tovary a služby. Nie každý z nás však vedel spoznať rozdiel medzi falošnými a pravými bankovkami. Na odbornom výcviku  sme sa už naučili, že bankovku môžeme skontrolovať pohľadom, hmatom a tiež aj naklonením a presvietením. Vyskúšali sme si aj to, ako sa v minulosti pri tvorení peňažných balíčkov a mincových položiek bankovky a mince počítali. Vyskúšali sme si ručné počítanie a prepočítavanie peňazí a zistili sme, že nie každý to dokáže. Dnes sa už používajú   čítačky bankoviek a mincí, ktoré dokážu rozoznať aj jednotlivé nominálne hodnoty, poškodenú alebo falšovanú bankovku.  

Ako sa bankovky balia do zväzkov a mince zase do vrecúšok pri tvorení peňažného odvodu, sme mali možnosť vidieť na pošte Banská Bystrica 8. Tu nám pani vedúca povedala aj  niečo o hmotnej zodpovednosti, ktorú podpisuje každý zamestnanec, ktorý má na starosti pokladňu a pracuje s peniazmi. Práve z toho dôvodu pre nás pani majsterka Bc. Vlasta Vilhanová pripravila dňa 11. 4. 2024 počas odborného výcviku workshop  na Pošte 8 v Banskej Bystrici. Privítala nás pani vedúca aj so svojím tímom a následne nás zaviedla do hlavnej pokladnice. Najprv nám ukázala ručné počítanie peňazí, s ktorým sme už mali skúsenosti z odborného výcviku a potom nám ukázala aj to, ako si   môžu uľahčiť prácu dnes. Čítačka bankoviek sa nastaví podľa toho, či tam dávate peniaze rovnakej nominálnej hodnoty, alebo chcete počítať mix peňazí. Počítačka je veľmi rýchla a veľmi im uľahčuje prácu. Pýtate sa však, ako potom zistia, či sa náhodou medzi bankovkami nenachádzajú aj poškodené peniaze? Aj toto počítačka zistí. Hneď ako narazí na pokrčenú alebo inak poškodenú bankovku, zastaví sa a prestane počítať. Presne takto isto rátajú aj mince. Skôr, ako sa mince vložia do stroja, zamestnanci nastavia príslušnú hodnotu, potom si nachystajú papierové vrecko, kde je napísaná hodnota mince a všetky prepočítané mince tam vložia. Dopíšu sumu a vrecko uzavrú.  Nakoľko na pobočke každej pošty môžu mať cez noc len určitý obnos peňazí, všetky prepočítané zväzky peňazí nad stanovený limit previažu napevno špagátom a zamknú do čierneho kufríka s názvom Sap. Tento kufrík má špeciálne zabezpečenie a preto, ak sa ho pokúsil niekto ukradnúť a peniaze odtiaľ vybrať, všetky bankovky sa zafarbia a stávajú sa nepoužiteľnými. A nezafarbia sa len bankovky, ale aj zlodej a všetko naokolo. Preto musia zamestnanci s týmto kufríkom narábať veľmi opatrne, lebo aj malý náraz by mohol tento „alarm” spustiť.  

Vždy som si myslela, že pošta je len o posielaní balíkov a listov. Dnes som však zistila, že je za tým omnoho viac práce. A to sme videli len jednu časť toho, čo všetko musia zamestnanci za pracovnú zmenu zvládnuť. Veľmi sa nám to všetkým páčilo a boli sme radi, že sme si svoje poznatky získané v škole mohli utvrdiť  aj v praxi. Po tejto veľmi zaujímavej a obohacujúcej exkurzii sme sa však vybrali ešte na poštu Banská Bystrica 1, kde pracuje náš bývalý žiak Erik Baláž. Je zamestnancom slovenského mobilného operátora 4ka, ako jediný špecialista osobného predaja v Banskej Bystrici. Tu sme mali možnosť vidieť predaj produktov a služieb SWAN prostredníctvom  e-kasy.  Venuje sa odboru, ktorý študoval a pracuje pre mobilného operátora 4ka. Ochotne nás oboznámil so svojou prácou a zároveň sme sa dozvedeli, že už v minulosti pracoval aj v spoločnosti O2 a Telekom Slovensko. So svojou prácou je spokojný a aj po niekoľkých rokoch na našu školu spomína len v dobrom. Boli sme radi, že nám ukázal smery a možnosti, ktorými sa po maturite môžeme vydať, a tiež nás utvrdil v tom, že sme si vybrali ten správny odbor a určite to v budúcnosti nebudeme ľutovať! A my sme si tým tiež istí. Sme radi, že náš odborný výcvik nás opäť obohatil o nové praktické zručnosti,  opäť sme mali možnosť naučiť sa niečo nové a získať nové skúsenosti.

ĎAKUJEME!    

Autor: Ema Vrábľová, III. E

Foto: Ema Vrábľová, III. E

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }