VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Komunikácia veselo i vážne v Centre voľného času JUNIOR v Banskej Bystrici

Komunikácia veselo i vážne v Centre voľného času JUNIOR v Banskej Bystrici

Dnes, 4. októbra 2023, sme sa počas vyučovania odborného výcviku  opäť vybrali  na workshop do Centra voľného času JUNIOR, kde sa nachádza aj Centrum mladých.  V novučičkých priestoroch Obchodnej akadémie, presne oproti našej školy, nás privítala Mgr. Darina Lučivňáková, ktorá nás oboznámila s možnosťami, ktoré CVČ JUNIOR ponúka a zároveň nás pozvala tráviť svoj voľný čas športovými alebo inými voľnočasovými aktivitami práve do tohto centra. Potom už nasledovala prehliadka telocvične, kuchynky, spoločenských priestorov, ale aj študovne.  

Následne sa nás ujala Mgr. Gabriela Selecká, ktorá už na nás čakala s mnohými komunikačnými aktivitami, ktoré nás mali presvedčiť o tom, že komunikácia môže byť veselá, ale i vážna. Presne to bol aj názov jej workshopu. Začali sme kreslením portrétu svojho spolužiaka, ktorý sme si počas hudby niekoľkokrát medzi sebou vymenili. A tak jeden nakreslil tvar tváre, iný oči, či nos a ústa. Nasledovala informácia o pozitívnych a negatívnych vlastnostiach, záľuby a plány do budúcna.  Vznikli z toho celkom zaujímavé diela, ale hlavne sme sa o sebe zasa čosi nové dozvedeli. Potom sme si upevňovali   komunikačné zručnosti, ktoré sme získali na odbornom výcviku a keď sme skončili, vrhli sme sa na ďalšiu aktivitu.
Spočívala v tom, že sme si v dvojiciach  mali sadnúť chrbtom k sebe, jeden dostal papier s obrázkom a mal ho opisovať druhému, ktorý ho  kreslil. To nás malo naučiť, že informácie  máme poskytovať presne, aby neprišlo k nedorozumeniu. Tretia aktivita spočívala v tom, že sme sa postavili na červenú šnúru a našou úlohou bolo zoradiť sa podľa mesiacov narodenia  bez použitia verbálnej komunikácie a pritom neopustiť čiaru, ktorá symbolizovala priepasť. Paralingvistiku nám pani lektorka znázorňovala formou rozprávky a snažila sa napodobňovať dej rozprávky o kozliatkach a vlkovi gestikuláciou, mimikou, tónom hlasu, menila vzdialenosti a vlastne nám priblížila takmer všetky zložky neverbálnej komunikácie. Nakoniec sme si ešte vyskúšali vzdialenosti  tak, že sme sa snažili medzi sebou dorozumieť, nielen keď pri sebe bezprostredne stojíme, ale svoje plány na víkend alebo obľúbené recepty sme si kričali aj z veľkej vzdialenosti.  Aj spolužiačka Simona Vičíková sa vyjadrila, že náš druhý workshop bol výnimočne zábavný. Naviac priestory, v ktorých sme sa pohybovali, boli novozariadené a veľmi útulné, moderne vybavené, čo je vhodné pre mladých ľudí. Mali sme veľa aktivít, čo sa jej veľmi páčilo. A aj keď tam bola jediné dievča medzi chalanmi, veľmi sa pobavila. Nakoniec sme si so spolužiakmi ešte chvíľočku zahrali stolný futbal a biliard a vybrali sme sa naspäť do školy. Bez povšimnutia neostala ani konzola PS 5 a zhodli sme sa na tom, že sme tu neboli poslednýkrát. Dnes sme zistili aj to, že aj učiť sa dá veselo i vážne, za čo ďakujeme.

Autor článku: Peter Kurtz, I. E

Foto: Lukáš Medveď, I. E

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }