VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Dni Erasmu v Opave

Dni Erasmu v Opave

V rámci projektu Erasmus+, ktorý predstavuje Program v oblasti vzdelávania a odbornej prípravy mládeže a športu na posilnenie zručností, zamestnanosti a podporu modernizácie vzdelávania v Európe a mimo nej, nás v máji tohto roku navštívili dve pedagogičky z partnerskej Obchodnej akadémie a Strednej odbornej školy logistickej v Opave, v Českej republike, aby počas jedného týždňa získali prehľad o vyučovacích metódach využívaných pri vyučovaní ekonomických predmetov na našej škole. Pretože ich naše vyučovacie metódy inšpirovali, pozvali nás na Dni Erasmu, počas ktorých sme mali možnosť uplatniť naše tvorivé metódy pri vyučovaní ich žiakov  k nim do Opavy.

Erasmus Days 2023 na Obchodnej akadémii a Strednej odbornej škole logistickej v Opave začali konferenciou Erasmus+, kde žiaci miestnej školy prezentovali svoju účasť na výmenných pobytoch nielen na Slovensku, ale aj v Poľsku, Nemecku, Írsku, Turecku, Španielsku a v mnohých iných krajinách. Skúsenosti a zážitky žiakov iba potvrdili pravdivosť slov jedného zo sloganov tohto programu, ktorý znie: „Erasmus mení životy a otvára mysle.“ Potom sa už slova ujal Mgr. David Březina,  regionálny koordinátor informačných aktivít o Európskej únii z  Úradu vlády Českej republiky. Ten informoval všetkých tretiakov, ktorí tvorili publikum a ktorých sa, tak ako u nás, tento projekt v tomto školskom roku týka, o možnostiach, ktoré im projekt ponúka a tiež o spôsobe, ako sa na niektorý z programov môžu prihlásiť. A potom už odovzdali slovo mne a mojej kolegyni Bc. Ivete Hankovej, ktorá prišla spolu so mnou prezentovať Erasmus+ realizujúci na našej škole. Aj keď spôsob realizácie týchto projektov je odlišný, nakoľko oni sú počas pobytu umiestnení väčšinou v rodinách a zaradení priamo do pracovného procesu partnerských firiem škôl, prejavili o pobyty našich žiakov na  projekte záujem. Hlavne o tie v Opave a v Ostrave.

Nasledujúci deň sa niesol v znamení priameho zapojenia sa do výuky a tak, samozrejme, patril vyučovaniu. U žiakov prvého ročníka sme si vyskúšali niekoľko aktivít na upevnenie komunikačných zručností, ktoré ich zaujali natoľko, že si ani nevšimli, že majú prestávku.  Vyučovanie marketingu u štvrtákov pokračovalo prezentáciou prieskumu trhu a tretiaci ocenili realizáciu nástrojov marketingovej komunikácie v reálnych podmienkach. Nakoľko na hodinách marketingu preberali tiež toto učivo mali sme pripravenú úlohu aj pre nich. Tou bolo ponúknuť nám program, resp. pozvať nás na také miesto v Opave, ktoré nás zaujme a na ktoré môžu byť hrdí. A naozaj im to išlo veľmi dobre, aj keď my dve sme boli náročné turistky. Workshopy pokračovali aj v nasledujúci deň, ktorý zároveň patril aj slávnostnému otvoreniu panelovej výstavy školy. A vo štvrtok sme sa zúčastnili na reflexii vzájomnej kooperácie, kde vedenie školy, ale aj vyučujúci prejavili záujem o spoluprácu s našou školou. A na jar na našej škole  možno privítame ich žiakov, ktorí budú realizovať projekt Erasmus+  formou odbornej praxe na partnerských firmách našej školy.

Poďakovanie za účasť na konferencii Erasmus+ patrí nielen pánovi riaditeľovi Ing. Petrovi Kyjovskému a vedeniu školy, ale predovšetkým   koordinátorke projektu Ing. Martine Guřanovej a Mgr. Gabrielovi Juchelkovi, ktorí nám pripravili skvelý program a venovali sa nám aj vo svojom voľnom čase. 

Autor článku: Bc. Vlasta Vilhanová, majsterka OVY

Foto: Bc. Iveta Hanková, Mgr. Martina Guřanová

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }