VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Žilinská univerzita – jedna z možností budúceho smerovania našich štvrtákov

Žilinská univerzita – jedna z možností budúceho smerovania našich štvrtákov

V utorok 28. marca 2023 sme na našej škole opäť privítali zástupcov Žilinskej univerzity. Tentokrát z Fakulty elektrotechniky a informačných technológií. V jedálni našej školy ich privítali žiaci tretieho a štvrtého ročníka a pán riaditeľ Ing. Štefan Balogh. Slovo odovzdal prodekanovi pre rozvoj a zahraničné vzťahy prof. Ing. Petrovi Brídovi, PhD., ktorý motivoval našich žiakov hlavne skutočnosťou, že je absolventom našej školy. Bol skvelým príkladom toho, kde to môže človek dotiahnuť, pokiaľ to sám chce. Pripomenul, že naposledy bol na našej škole na oslavách 50. výročia jej vzniku a poukázal na kvalitu prípravy našich žiakov. Potom predstavil svojich kolegov Ing. Petra Sýkoru, PhD., Ing. Jána Litvíka, PhD., oboch z katedry multimédií a informačno-komunikačných technológií a Ing. Mariána Hruboša, PhD. z katedry riadiacich a informačných systémov.

Tí postupne predstavili našim žiakom areál univerzity, v ktorom sa nachádza športový štadión, internáty, jedáleň a knižnica na jednom mieste. Oboznámili ich aj s oceneniami, ktoré získali a formou prezentácie im predstavili aj svojich úspešných absolventov, ktorí dnes pracujú na významných pracovných pozíciách.

Potom ich oboznámili s akreditovanými študijnými programami, konkrétne: automatizácia v doprave, biomedicínske inžinierstvo, elektrooptika, elektrotechnika, komunikačné a informačné technológie a multimediálne technológie, čo je vlastne umenie spojené s technikou a výsledkom sú rôzne počítačové hry. Samozrejme, nezabudli im pripomenúť ani možnosť študovať v zahraničí formou mobilitného projektu Erasmus+, kde majú uzatvorených až 62 zmlúv s rôznymi krajinami. Počas štúdia sa môžu zapojiť aj do ďalších študentských projektov a ateliéru multimediálnej tvorby. Študenti sa zapájajú aj do rôznych študentských organizácií, ako sú noviny, rádiá, folklórne súbory, organizujú ples, jarné hry a majú možnosť získať odborové, prospechové, mimoriadne, materské a sociálne štipendiá. Pridanou hodnotou tohto štúdia je možnosť získať množstvo certifikátov. Na štúdium sa môžu dostať aj bez prijímacích pohovorov napr. víťazstvom v súťaži Technická myšlienka roka, ktorú organizujú pre stredné školy.

Nakoniec nasledovala prehliadka študentských projektov, o ktorú naši žiaci prejavili veľký záujem. Tiež prejavili záujem o štúdium na tejto univerzite. Jeden z nich, Peter Nagy z III. D prezradil, že ho veľmi zaujala možnosť štúdia Mikrotic zariadení a tiež projektová výučba: „Pred chvíľkou som si mal možnosť vyskúšať zváranie optických káblov. To isté robíme aj na odbornom výcviku. Zaujal ma aj projekt Automatizácia výrobných liniek. Chcem síce študovať programovanie na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, ale ktovie, aj Žilinská univerzita je jednou z možností.“

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová, majsterka OVY

Foto: Kramárik Adam

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }