VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Programuj, kreatívne mysli a pracuj s 3D tlačiarňou

Programuj, kreatívne mysli a pracuj s 3D tlačiarňou

„Je to projekt, ktorý sme zrealizovali s finančnou podporou z rezervy predsedu vlády SR. Cieľom knižnice nie je len požičiavať knihy, ale mala by slúžiť aj ako centrum, kde sa  stretávajú rôzne komunity. Naším zámerom je vytvoriť z Verejnej knižnice Mikuláša Kováča modernú kultúrnu a vzdelávaciu inštitúciu, ktorá je svojimi aktivitami zaujímavá pre čo najširšiu verejnosť. Aby sme tieto aktivity mohli plnohodnotne realizovať, potrebujeme na ne dostatok finančných zdrojov, ktoré sa snažíme získavať  aj  zapájaním sa do rôznych výziev. A jednou z nich bola minulý rok aj výzva Úradu vlády SR, ktorá mala za cieľ poskytnúť príjemcom dotáciu na realizáciu činností v oblasti vedy a inovácií.  Do výzvy sme sa zapojili s projektom pod názvom „Programuj, kreatívne mysli a pracuj s 3D tlačiarňou“ a nakoľko bol náš projekt úspešný, získali sme dotáciu. Cieľom projektu bolo zlepšiť digitálne zručnosti mladých ľudí, podporiť rozvoj kreatívneho a kontinuálneho myslenia, v neposlednom rade  podnietiť u žiakov základných škôl záujem o štúdium s týmto zameraním. Robíme teda aj  osvetu pre školy. Zakúpili sme 3D tlačiareň, jeden PC a sadu mikrobitov na jednoduché programovanie a na základe zmluvy s Centrom vedecko-technických informácií v Bratislave sme za účasti ich dvoch lektorov zrealizovali vzdelávacie workshopy pre naše knihovníčky a následne aj pre verejnosť – žiakov 2. a 4. ročníka Strednej odbornej školy informačných technológií na Tajovského ulici v Banskej Bystrici. A vtedy vznikol nápad nadviazať s  vami spoluprácu a pokračovať tak v udržateľnosti tohto projektu,“ povedala nám po príchode do Verejnej knižnice Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici jej projektová manažérka Mgr. Jana Rapčanová.   Škola túto výzvu prijala a aby osvojovanie si zručností s 3D tlačou bolo pre žiakov základných škôl prirodzenejšie,  okrem majstrov odbornej výchovy Mgr. Jožka Nováka a Martina Fábryho zapojila do workshopov aj žiakov.

Prvý z nich sa realizoval 2. marca 2023 a po privítaní pani Mgr. Janou Rapčanovou a poskytnutí základných informácií o SOŠ IT v Banskej Bystrici  majsterkou OVY Bc. Vlastou Vilhanovou sa slova ujal Mgr. Jozef Novák, pre ktorého sa 3D tlač stala koníčkom. Prvá časť prezentácie zaujala 14 žiakov ôsmeho ročníka Základnej školy Slobodného slovenského vysielača na Skuteckého ulici v Banskej Bystrici  históriou 3D tlače, oboznámením s jednotlivými typmi tlačiarní a spôsobmi 3D modelovania.

Druhú časť im sprostredkoval majster OVY Martin Fábry a žiaci Peter Mikuláš a Marko Paulenka. Úlohou bolo vytvoriť 2D vrstvy pre filamentovú tlač pri návrhu a tlači kľúčenky s logom školy do nákupných košíkov obchodných centier, ktoré si potom mohli odniesť. Následne im Mgr. Jozef Novák priblížil 2D vrstvy pre resinovú tlačiareň. Pri 3D zobrazení modelu mali možnosť vidieť, ako model vzniká skôr, ako sa vytlačí a tiež čistenie resinového výtlačku. Žiaci ho nielen so záujmom počúvali, ale sa aj zapájali a chceli si vyskúšať jednotlivé činnosti. Nasledovala súťažná otázka a Rebecca Alexandra Remčíková si za správnu odpoveď odniesla postavičku Svätého Lukasa. „Ja si zapamätám všetko, čo počujem. Veľmi sa teším výhre, budeme ju mať ako triedny talizman,“ prezradila nám šťastná výherkyňa.

Nakoniec mali žiaci možnosť vidieť aj nevydarené výtlačky produktov.  A ako toto podujatie vnímali? Linda Verešová prezradila, že už bola v letnom IT tábore na našej škole, kde sa už s 3D tlačou stretla. Dnes ju zaujali najmä možnosti tlače, napr. tlač jedla alebo aj domu. Viktória Verešová v tábore síce nebola, ale vedela, že niečo také ako 3D tlač existuje. Dnes to mala možnosť aj vidieť a prekvapila ju nízka cena tejto tlače. David Elias bol jediný chlapec, a  tak sme sa ho opýtali na jeho pocity: „Bol to môj prvý kontakt s touto témou, ale zaujalo ma to, aj keď  sa  podobným veciam asi nebudem v budúcnosti venovať. A možno aj. Vo voľnom čase.“ A touto jeho odpoveďou sme sa so žiakmi ZŠ rozlúčili.

„Bol to môj prvý workshop, preto som bol plný očakávaní, ale aj obáv z toho, či týchto žiakov zaujmem, nakoľko prišli takmer samé dievčatá. Počúvali a nakoniec vedeli odpovedať aj na moje otázky. Otázky kládli aj oni mne a tento ich záujem ma úprimne potešil. Teším sa na ďalšie stretnutia a myslím si, že zapojením sa do tohto projektu sme pomohli mladým ľuďom vzbudiť záujem práve o túto tému a zlepšiť ich digitálne zručnosti.“  Toto sú už slová Mgr. Jozefa Nováka, ktorými   zhodnotil priebeh   svojho prvého workshopu vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici.

Autor a foto: Bc. Vlasta Vilhanová

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }