VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Peňažné služby sme ukončili exkurziou v Mincovni Kremnica

Peňažné služby sme ukončili exkurziou v Mincovni Kremnica

Dňa 15. júna 2023 sme sa počas  odborného výcviku vybrali na exkurziu do Mincovne v Kremnici. Ráno sme sa aj so spolužiakmi z II. E zišli na autobusovej stanici v Banskej Bystrici, kde sme spoločne nastúpili do diaľkového autobusu, ktorý nás odviezol do Žiaru nad Hronom. Tam sme prestúpili na ďalší autobus, ktorý nás dopravil do Kremnice. Z autobusovej stanice v Kremnici sme sa peši presunuli do spínanej mincovne, kde sa mala konať naša exkurzia.

Mincovňa Kremnica bola založená v roku 1328 a už takmer sedem storočí nepretržite vyrába minciarske produkty, ktoré patria z hľadiska viacerých kritérií medzi špičku vo svete. Túto informáciu sme sa dozvedeli z internetu, a preto sme túto výrobu chceli vidieť aj na vlastné oči. Po príchode na miesto sme si zakúpili vstupenky a exkurzia sa mohla začať. Pani sprievodkyne si nás rozdelili na dve skupiny.  Jedna ostala v miestnosti vedľa recepcie pozerať historický  film o tom, ako sa kedysi mince vyrábali a druhá, tá naša,  sa presunula do novej časti mincovne, kde sa mince vyrábajú. Pani sprievodkyňa nám opísala celý postup výroby, ukázala nám, ako ktoré stroje fungujú a pre aké krajiny mince vyrábajú. Dozvedeli sme sa aj to, že  sa tu razia mince  obehové, pamätné a zberateľské. Mimochodom, pamätnú mincu sme dostali aj ako súčasť vstupenky. Možnosť nazrieť  aj do výroby a vidieť, ako pracujú  a vyzerajú stroje na razenie mincí a akým spôsobom sa mince balia, bola pre nás zaujímavá skúsenosť. Dozvedeli sme sa, že jeden stroj dokáže za minútu vyraziť až 600 mincí. Veľmi nás prekvapilo to, že v Kremnickej mincovni sa razia mince aj pre latinskoamerické krajiny ako napr. Kolumbia, Argentína alebo Venezuela,  ale razia sa tu mince aj pre Srí Lanku či Tunisko a pre mnoho ďalších krajín. Následne sme sa s prvou skupinou vymenili a film sme si pozreli tentokrát my.  Keď sa vrátila druhá skupina z novej časti a my sme film dopozerali, vybrali sme sa spoločne s nimi do starej časti mincovne, ktorá má pôvodné múry a aj podlahu. Na podlahe boli pôvodné koľajničky, po ktorých jazdili vozíky plné mincí. Pani sprievodkyňa nám ukázala pôvodné stroje, ktoré slúžili na razenie mincí a dokonca mnohé z nich sú stále funkčné a doteraz používané. Veľmi nás zaujalo, prečo je tam historická skriňa, no neskôr sme sa dozvedeli, že to je trojtonový trezor. Sprievodkyňa nám postupne priblížila  celú históriu tejto najstaršej  mincovne. Dozvedeli sme sa tiež, že v súčasnej dobe sa v Kremnickej mincovni okrem mincí razia aj rôzne odznaky, zberateľské a pamätné mince.

A hoci táto exkurzia netrvala dlho, dozvedeli sme sa pre nás nové a naozaj zaujímavé veci. Nakoniec sme získali informáciu, že si môžeme vlastnoručne vyrobiť mincu, no nám stačila tá, ktorú sme získali pri zakúpení vstupenky. Nasledovala už len krátka prehliadka tohto krásneho historického mestečka a cesta späť.

Autor: Lenka Kopková, III. E

Foto:Bc. Vlasta Vilhanová, majterka OVY

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }