VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Exkurzia do Osvienčimu

Exkurzia do Osvienčimu

Koncentračný tábor Osvienčim bol počas druhej svetovej vojny nemecký vyhladzovací tábor. Prenasledovaní boli predovšetkým Židia, ale aj Rómovia, sovietski zajatci, ale aj politickí odporcovia režimu či mentálne a fyzicky postihnutí ľudia. Väčšina našla svoju smrť v plynových komorách. História tábora siaha do rokov 1940 až 1945, kedy dochádzalo k masovým popravám. V Osvienčime zahynulo približne 1,5 milióna nevinných ľudí v plynových komorách, v dôsledku vyhladovania alebo ťažkých prác. Konali sa tu aj nehumánne experimenty. Najväčšiu vinu za experimenty nesie Josef Mengele.

Tábory boli v Osvienčime tri. Ako prvý bol postavený v roku 1940 Auschwitz I. Pred vstupom do neho sa nachádza známy nápis Arbeit macht frei, ktorý by sme mohli do slovenčiny preložiť ako „práca oslobodzuje“. Pre nedostatočnú kapacitu bol postavený v Brezinke najväčší komplex – Auschwitz-Birkenau (Auschwitz II.), ktorý sa nachádza asi 3 km od dedinky Osvienčim. Zomrelo tu viac ako milión väzňov. Známa je tu aj rampa, kde sa ľudia pred príchodom delili, či budú väznení alebo ich život skončí priamo v plynovej komore. Zo spomínaných dvoch táborov väzni často odchádzali do pracovného tábora v Monowiciach – Auschwitz III. 

Začiatkom októbra sa  žiaci našej školy vybrali na ďalekú cestu do susedného Poľska, aby sa na vlastné oči presvedčili, v akých neľudských podmienkach tu väzni počas druhej svetovej vojny žili a umierali. A veru to, čo videli a počuli počas prehliadky, na nich hlboko zapôsobilo.

Autori: Mgr. Z. Zajacová

Foto: Mgr. Z. Zajacová, Mgr. Z. Belancová, Mgr. R. Kreutz

 

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }