VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Digital Technologies for Lecturing and Learning (DiT4LL)

Digital Technologies for Lecturing and Learning (DiT4LL)

Stredná odborná škola informačných technológií, Tajovského 30 v Banskej Bystrici je inštitúciou odborného vzdelávania a prípravy. Popri vzdelávacích aktivitách sa aktívne zapája do medzinárodných projektov. Jedným z nich je aj medzinárodný projekt v rámci programu Erasmus+ DiT4LL,  ktorý je zameraný na integráciu najnovších a vznikajúcich technológií do odborného a vyššieho vzdelávania. Podľa aktuálnej potreby podporuje prechod do virtuálneho výučbového prostredia, čím zvyšuje motiváciu študentov a prekonáva obmedzenia dané konvenčnými formami online digitálnej výučby. Partnermi tohto projektu sme sa stali v roku 2021 a konzorcium tvoria ôsmi partneri zo štyroch krajín Európskej únie.

Pre učiteľov prináša súbor nových softvérových nástrojov, ktoré im umožnia ľahko vytvárať vysoko pokročilý digitálny vzdelávací obsah online. Tieto nástroje sú voľne dostupné všetkým zainteresovaným stranám. Pokiaľ ide o študentov, poskytuje im súbor študijných materiálov s dôrazom na také pokrokové technológie (napr. sférické video, stereo video, teleprezentácia), ktoré sa vo vzdelávaní zatiaľ veľmi nevyužívajú.

Projekt rozvíja kurzy MOOC ako zaujímavú alternatívu bežných hodín v konkrétnych situáciách alebo pre konkrétne skupiny. Projekt má silný medzinárodný rozmer a dá tak študentom šancu získať skúsenosti z niekoľkých krajín EÚ.

S cieľom podporiť hladké zavedenie digitálnych online vzdelávacích nástrojov do pravidelnej výučby sú vypracované príslušné metodiky, ktoré krok za krokom vysvetlia príslušné postupy.

V rámci projektu  neustále vznikajú nové programy a aktivity a dve z nich, prednášku na tému Inteligentné  energie  a  siete   a  Overovanie   identity,  hesla  a digitálny  podpis,     zrealizoval 28. mája 2022 pre vyučujúcich našej školy Ing. Radoslav Vargic, PhD, prodekan pre informatizáciu a zahraničné vzťahy na  Slovenskej technickej univerzite FEI v Bratislave. Posledná časť jeho vystúpenia patrila práve  oboznámeniu s aktivitami, ktoré v rámci programu Erasmus + pripravujú. Čaká nás osem MOOC kurzov, ktoré budú doplnené videami v piatich jazykoch. Obsahom týchto kurzov budú moderné technológie a koncepty pre vzdelávanie a tiež technická oblasť. Cieľom je začlenenie najnovších technológií do odborného vzdelávania, podpora prechodu na virtuálne prostredie, zvýšenie motivácie študentov, špecifická podpora učiteľov a študentov, vyskúšanie pokročilých elektronických výukových objektov v praxi a vytvorenie výukových materiálov rôznych typov. Nasleduje pilotné testovanie vytvorených postupov minimálne 1 000 študentmi, kedy budú môcť upozorňovať na chyby a nedostatky.

Jednou z aktivít je aj medzinárodná študentská súťaž, ktorá bude pozostávať z dvoch častí: testovanie vedomostí a príprava samostatného tímového projektu. Práve táto časť bude hodnotená nielen medzinárodnou porotou, ale aj samotnými študentami. Nebude chýbať ani ďalšie vzdelávanie pre učiteľov.

Okrem týchto informácií sme od pána Ing. Radoslava Vargica, PhD. získali aj ďalšie. Tie sa už týkajú jeho samotného. Pracuje na Ústave multimediálnych IKT ako vedúci oddelenia spracovania multimédií. Prodekanom pre informatizáciu a zahraničné vzťahy FEI STU v Bratislave sa stal rok pred covidom, hoci  nevedel, do čoho ide. V súčasnosti učí multimediálne služby a aplikácie, PC siete, pokročilé metódy spracovania obrazu a videa, pracuje aj na tvorbe softvéru IKT. Okrem toho konzultuje bakalárske, diplomové a tímové projekty so študentami. Venuje sa aj vedeckým projektom, napr. centrum excelentnosti 2 pre oblasť Microgridy, virtuálny telefón excelentý tím – Virtel. Počas covidu sa vo svojom voľnom čase začal venovať umeleckému zváraniu a sústruženiu dreva.

V rámci projektu sa venuje  aj vytváraniu učebných materiálov z hľadiska energetiky a IKT, videí a 3D prvkov, do čoho sú v rámci vyučovania ONLINE zapojení aj študenti vysokých škôl zo štyroch univerzít troch štátov.

Teší ho, že v rámci projektu Erasmus+ si môžu žiaci vyskúšať moderné výučbové  metódy, metodiky a technológie, ale hlavne to, že celý tento proces je interaktívny. Celý proces je nastavený práve na ich vlastné vnímanie a okrem videí majú k dispozícii aj doplnkovú textovú časť. 

Smutný je snáď iba z toho, že súčasná mladá generácia sa mu nejaví ako generácia budovateľov, ale skôr ako užívatelia toho, čo už je vytvorené. Väčšine z mladých ľudí  chýba nadšenie pre techniku.  Prevažná väčšina študentov odborne pracuje už počas štúdia, a preto majú problém absolvovať Erasmus+ a študovať v zahraničí. 

Preto by chcel vyzvať všetkých žiakov stredných škôl a študentov na vysokých školách, aby išli do zahraničia, pretože im to dá veľmi veľa cenných skúseností potrebných na rozšírenie duševných obzorov. A na to je ideálny práve tento neturistický pobyt.

Pánovi Ing. Radoslavovi Vargicovi, PhD. ďakujeme za tento jeho osobný pohľad na projekt Digital  Technologies for Lecturing and Learning (DiT4LL).

 

Autorka: Bc. Vlasta Vilhanová

Foto: Ing. Katarína Štrónerová

Image
Image

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }