VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Erasmus Portugalsko

Erasmus Portugalsko

Na dvojtýždňovú  pracovnú stáž do mesta Montijo, na juhu Portugalska,  sme vycestovali         16. 6. 2019 v zostave dvanásť žiakov odboru grafik digitálnych médií a dvaja pedagogickí zamestnanci. Bolo to po prvýkrát, čo boli žiaci v rámci programu Erasmus+ umiestení vo firmách, kde v priebehu pobytu pracovali na reálnych zákazkách. Firiem, v ktorých naši žiaci pracovali, bolo niekoľko. Išlo o grafické štúdiá, o súkromné firmy, ktoré potrebovali zastrešiť fotografovanie alebo videá pre účely propagácie, ale aj o filmové štúdio. Takmer každý žiak bol v samostatnej firme, preto bol každý jeden nútený spoľahnúť sa sám na seba a na svoje zručnosti, či už grafické alebo komunikačné. Prácu vo firmách žiaci zvládli veľmi dobre a s komunikáciou nemali prakticky žiadne problémy, takže dostali aj priaznivé hodnotenia.
 
Ubytovanie bolo veľmi príjemné a na dobrom mieste, prakticky v centre mesta. Bývali sme v dome, ktorý mal niekoľko izieb s vlastnými kúpeľňami, zariadenou kuchyňou, obývačkou a priestrannou terasou na prízemí. Strava bola zabezpečená zo strany organizácie EPD - European projects development, ktorá nám zabezpečovala aj ubytovanie. Raňajky nám organizátor vozil osobne a večere boli vždy v nejakej reštaurácii v centre mesta Montijo. Obedy sme si zabezpečovali sami. Niektorí žiaci si varili a nosili si obedy do firiem so sebou, niektorí sa v čase obeda stravovali v reštauráciách.
 
Organizácia, ktorá zabezpečovala umiestnenie žiakov vo firmách, zároveň zabezpečovala aj ich každodennú dopravu do práce a z práce. Žiaci, ktorí sa mali do firiem dopraviť samostatne, dostali cestovné preukazy a prvú cestu medzimestskou hromadnou dopravou absolvovali s doprovodom.
 
Organizácia EPD pripravila aj kultúrny program vo vybraných dňoch, kedy žiaci mohli vidieť okolité mestá ako Sintra, Lisabon, Setubal, hrady ako Palmela alebo Castelo de São Jorge, či pláže ako napríklad Portinho da Arrábida alebo Costa da Caparica. V Lisabone sme ako skupina spolu so sprievodkyňou strávili celý jeden deň prehliadkou hlavných pamiatok a ochutnávkami špecialít ako napríklad hotdog z chápadla chobotnice.
 
V samotnom Montijo, kde sme trávili väčšinu času po návrate žiakov z práce, sme sa boli pozrieť na mestské slávnosti, ktoré sme mali možnosť vidieť od začiatku ich príprav. Zúčastnili sme sa aj na vypúšťaní býkov do ulíc, takzvaných largadas, ktoré tam práve v tom čase prebiehali. Žiaci sa z vlastného záujmu vo voľnom čase venovali aj pravidelným pohybovým aktivitám, do ktorých sme sa často zapojili aj my - pedagogický dozor. Tancovali sme na digitálne tanečné choreografie, robili sme jogu a crossfit, hrali sme improvizovaný pingpong, prípadne sme si boli zabehať.
 
Celkovo hodnotím tento pobyt ako veľmi vydarený a prínosný. Jednak z hľadiska možností vyskúšania si práce v prostredí zahraničných firiem, ale tiež z pohľadu kolektívu a výbornej atmosféry, o ktorú sme sa pričinili všetci zúčastnení.

Autorka: Mgr. art. Anita Baloghová

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }