VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

HRADEC KRÁLOVÉ

HRADEC KRÁLOVÉ

Mobilita realizovaná v rámci projektu ERASMUS + medzi školami Stredná odborná škola informačných technológií v Banskej Bystrici a Hradcom Králové.

Do série výmenných pobytov v tomto školskom roku patril aj pobyt v Hradci Králové v Českej republike a ja som bola jednou z tých, ktorí mali šťastie zúčastniť sa na jeho realizácii. V nedeľu 12. februára 2017 ráno sme (piati tretiaci študijných odborov grafik digitálnych médií a technik informačných a telekomunikačných technológií spolu s majstrom OV Ing. Petrom Turanským) v Banskej Bystrici nastúpili do vlaku a vydali sa na pomerne dlhú cestu do Hradca Králové. Počas nej sme mali možnosť lepšie sa spoznať. Po príchode do Hradca Králové nás privítal Miloslav Penc, učiteľ praktického vyučovania, ktorý nás sprevádzal celým pobytom. Najprv nás odviezol do školy a ubytoval na školskom internáte.

5-členné tímy žiakov z rôznych ročníkov. Je to jeden zo spôsobov, ako umožniť mladším žiakom, aby sa učili od starších. Na záver vyučovania každý tím prezentoval výsledky svojej práce a vedenie školy priebežne vyhodnotilo stav projektu. Počas projektového dňa nás pán Penc previedol jednotlivými tímami a mohli sme tak nahliadnuť do ich prác. Témy boli rozmanité – od tvorby 3D grafických modelov cez programovanie počítačových hier pre virtuálnu realitu až po programovanie matematického odhadu počasia.

Pri niektorých projektoch sme nevychádzali z úžasu nad tým, ako je možné to tak dobre spraviť. Mohli sme si pozrieť technické projekty, do ktorých sme sa my – grafičky veľmi nerozumeli, ale potom tu boli aj grafické projekty, ktoré nám už mali čo povedať. Tento deň bol pre nás veľmi inšpiratívny a motivačný a vzbudil v nás chuť oveľa viac na sebe pracovať.

Image
Navštívili sme aj múzeum východných Čiech. Budova bola naozaj zaujímavá a v nej sa nachádzali rôzne predmety z obdobia vojen. Videli sme aj 3D maketu mesta v súčasnosti, ale aj v minulosti. Večer sme si zahrali bowling. Niektorým to zo začiatku nešlo, ale postupne sa do toho všetci dostali.

V stredu už prišlo vedenie našej školy a nás čakala záverečná prezentácia projektu, na ktorom sme dva týždne pracovali. Išlo o projekt elektronického zabezpečovacieho systému pre objekt advokátskej kancelárie. Počas celého projektu sa nám odborne venoval Bc. Matěj Lang. Nakoľko to bol náš prvý projekt, privítali sme aj ich rady, čo by sme mohli v budúcnosti zlepšiť, a my sme im porozprávali o tom, ako to na tunajšej škole funguje, aké vybavenie majú grafici a aj to, že sa nám veľmi páčia tablety na kreslenie.

Kým sme sa s Hradcom rozlúčili, stihli sme ešte zájsť do obrieho akvária a prírodovedného centra. V obrom akváriu sme mohli vidieť aj unikátne kostry rýb. V akváriu sa nachádzali sladkovodné ryby a niektoré mali viac ako 20 rokov. Veľmi sa nám to páčilo. V prírodovednom centre sa zasa nachádzali zvieratá od hlodavcov a opíc až po plazy. Opičku sme mohli aj sami nakŕmiť a bolo to dosť komické. Pán v centre bol milý a dovolil nám zvieratá si aj podržať. Niektorí sme sa zvieratiek báli, tak že smola pre nás.

Veľmi si cením, že som sa mohla na tomto pobyte zúčastniť. Umožnil mi nielen zdokonaliť sa v odbore, ale aj nazrieť do trochu iného sveta, vidieť spôsoby a možnosti žiakov v Českej republike, spoznať nových ľudí, ale aj túto úžasnú krajinu. Určito to stálo za to.

Autorky: Zuzana Chramcová a Adriána Dadová z III. A
Foto: Zuzana Chramcová, III. A

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }