VÝBER

Dočítajte sa o nás viac

Jazykový pobyt v Londýne

Jazykový pobyt v Londýne

Cesta do Londýna bola vskutku nezabudnuteľným dobrodružstvom, ktoré začalo na Slovensku a prechádzalo naprieč niekoľkými európskymi krajinami. Odchod z Banskej Bystrice bol naplánovaný na pondelok a počas nasledujúcich hodín sme prešli cez Česko, Nemecko, Belgicko a Francúzsko, aby sme napokon docestovali do Veľkej Británie cez fascinujúci Eurotunel. Tento zájazd, trvajúci päť dní, z toho tri dni strávené v samotnom Londýne, nám ponúkol unikátny pohľad na život v rôznych anglických rodinách, v ktorých sme boli ubytovaní počas nášho pobytu.
 
V utorok ráno sme sa po prechode Belgickom a noci strávenej na cestách dostali do Calais, kde sme absolvovali pasovú kontrolu, pre niektorých z nás prvýkrát. Následne nás čakala jazda cez Eurotunel, ktorá nás priviedla priamo do Anglicka. Cestou sme mali možnosť vidieť rozličné mestá a dedinky, kým sme nedosiahli náš hlavný cieľ – Londýn. Prvý deň v tomto historickom meste sme začali návštevou pri O2 aréne, odkiaľ sme sa metrom presunuli k ikonickému Big Benu a k časti parlamentu. Fascinovala nás korunovačná katedrála a brána školy jazdcov s jej strážcami na koňoch.
 
Presun cez park St. James nám umožnil pozorovať rôznorodé druhy vtákov a nakoniec sme sa dostali k Buckinghamskému palácu. Práve v tom čase nám cestu skrížili čierne autá a policajná eskorta na koňoch, čo len pridalo na atmosfére tohto miesta. Pohybujúc sa cez ulice Londýna, sme sa dostali na Leicester Square, kde som sa ja osobne mal možnosť stretnúť s britskými priateľmi. Taktiež sme mali možnosť preskúmať množstvo obchodov, kín a divadiel, ktorých bolo na tomto námestí neúrekom. Večer sme po návšteve neďalekej Čínskej ulice a Piccadilly Circus zakončili metrom na Baker Street, kde nás čakala návšteva múzea Sherlocka Holmesa, poskytujúca autentický zážitok z doby minulej.
 
Po dni plnom objavovania a kráčania sme sa metrom vrátili k O2 aréne, kde nás čakal autobus pripravený zaviesť nás do Mordenu, časti Londýna, kde sme mali byť ubytovaní v anglických rodinách. Táto skúsenosť nám poskytla jedinečnú príležitosť bližšie spoznať miestnu kultúru a spôsob života, čím ešte viac obohatila našu cestu do Londýna. Napríklad ja som po prvýkrát ochutnal pravý anglický čierny čaj s mliekom.
 
Druhý deň našej londýnskej odysey nás zaviedol do útrob histórie tohto mesta. Ráno sme sa vybrali smerom k brehom Temže, aby sme navštívili jedno z najvýznamnejších miest spojených s Williamom Shakespearom - The Globe Theatre. Toto divadlo, replika pôvodného Shakespearovho divadla, nás očarilo svojou autenticitou a atmosférou, ktorá nám umožnila cítiť ducha doby, v ktorej žil a tvoril tento slávny dramatik.
 
Po návšteve divadla nás čakala ďalšia pešia prehliadka, ktorá začala pri Millenium Bridge. Z mosta sme mali úchvatný výhľad na Tower Bridge a majestátnu katedrálu svätého Pavla, ktoré patria medzi najznámejšie pamiatky Londýna. Cesta nás následne viedla okolo repliky slávnej lode Francisa Drakea, Golden Hind a prešli sme aj okolo The Shard, najvyššieho mrakodrapu v celej Veľkej Británii, ktorý svojou impozantnou výškou dominuje okolitej panoráme.
 
Nesmeli sme vynechať ani návštevu vojnového krížnika HMS Belfast, ktorý dnes slúži ako plávajúce múzeum a zastavili sme sa aj pri architektonickom unikáte - londýnskej radnici, vľúdne prezývanej  „uhorka“. Deň sme pokračovali presunom metrom k Národnej galérii, kde sme sa mohli pokochať dielami svetových maliarov. Krátka prehliadka námestia Trafalgar Square nám poskytla momenty na oddych a pohľad na neskutočne veľké levie sochy a dve fontány. Večer sme sa metrom opäť vrátili k O2 aréne, odkiaľ sme sa rozchádzali do rodín.
 
Náš anglický zájazd sa chýlil ku koncu a náš posledný deň pobytu bol naplánovaný s veľkými očakávaniami, ktoré určite nesklamali. Predposledný deň sme venovali návšteve Warner Bros Studio na okraji Londýna, v oblasti známej ako Leavesden. Štúdio ponúka návštevníkom jedinečnú možnosť nahliadnuť do zákulisia natáčania filmového fenoménu - Harry Potter. Už od prvého momentu vstupu do štúdia sme boli pohltení magickou atmosférou. Prešli sme okolo originálnych filmových kulis, obdivovali kostýmy a rekvizity, ktoré používali samotní herci a nechýbala ani ukážka filmových efektov, ktoré prispeli k úspechu celej série. Jedným z momentov návštevy bolo ochutnanie známeho „maslového ležiaka”. Samozrejme, neodolali sme ani nákupu suvenírov, aby sme si z tohto miesta odniesli malý kúsok čarovného sveta domov.
 
Po návšteve studia Warner Bros sme sa presunuli do mesta Watford, kde sme strávili zvyšok dňa. Watford, hoci možno nie je tak známy ako niektoré iné destinácie našej cesty, ponúkol príjemné prostredie na relax a nákupy. Prechádzali sme sa po meste, navštívili lokálne obchody a užívali si posledné chvíle v Anglicku. Večer sme sa všetci stretli späť pri autobuse, pripravení na návrat domov, na Slovensko.
 
Cesta späť na Slovensko prebiehala relatívne hladko a v noci medzi piatkom a sobotou sme konečne dorazili domov, plní nezabudnuteľných spomienok a zážitkov. Tento výlet nebol len obyčajnou školskou exkurziou, ale cestou plnou objavov a obohacujúcich skúseností, ktoré si budeme pamätať po zvyšok života.

Autor: Martin Pudiš, III. A

Foto: Archív SOŠ IT

Informácie

Stredná odborná škola informačných technológií
Tajovského 30, 975 90 Banská Bystrica

IČO: 17055431

Škola je život

Sledujte nás:

Image

Študijné odbory

    Zobraziť odbory
    .com-content.view-category .article-list .article .article-intro-image img { height: 100%!important; background-repeat: no-repeat; background-size: cover; }